Wat is een logopedist en waar kan ik terecht?

Als je bijvoorbeeld naar logopedist Gorinchem doorverwezen wordt, wat kun je daar verwachten? Er zijn nog een hoop mensen die denken dat een logopedist iemand is die je leert spreken. Maar het is een veel breder gebied dan alleen het spreken op zich. Er wordt gekeken naar het ademhalen en de adembeheersing, het slikken en eten of dat allemaal optimaal functioneert. Het horen, begrijpen, lezen en schrijven, denk aan dyslexie. Een logopedist kijkt naar en onderzoekt het probleem en de oorzaak. Logopedie Gorinchem stemt daar een specialistische behandeling op af, aangepast op de persoon zelf.

Logopedie voor kinderen

Het kan zijn dat je aan je baby’tje al merkt dat er iets mis is. Dat die weinig geluidjes maakt of dat hij moeite heeft met slikken en drinken. Als bij jonge kinderen het spreken laat op gang komt. Dat kan allerlei oorzaken hebben bijvoorbeeld bij contactstoornissen als PDD-NOS of autisme waar kinderen problemen krijgen met verwerken van informatie en daardoor een achterstand ontwikkelen. Bij slissen omdat in de slikreflex een afwijking is en daardoor de tong te laag in de mond ligt.

Daardoor wordt de spraak erg onduidelijk. Het is verstandig bij kinderen onder de zes jaar snel te handelen want als het kind ouder wordt loop je meer kans op een ontwikkelingsachterstand. Bij duim of vinger zuigen is er kans op ontwikkeling van slappe mondmotoriek waardoor je afwijkend kan gaan slikken en dat kan de spraak nadelig gaan beïnvloeden. Bij stotteren of als je kind niet door zijn neus ademt maar altijd met mond open zit. Dat kunnen signalen zijn dat er iets mis is en dat je langs kunt gaan bij Logopedie Gorinchem. Het is beter er op tijd bij te zijn. Logopedie voor kinderen is dus zeker belangrijk.

Logopedie bij volwassenen

Volwassenen kunnen in heel veel situaties veel baat hebben bij Logopedie Gorinchem. Het kan komen doordat je jarenlang je stem intensief gebruikt en je nu opeens met klachten kampt waardoor je je werk bijna niet meer kunt uitoefenen. Langdurige heesheid, schor praten komt vaak voor in het onderwijs en bij muzikanten, hyperventilatie en chronische en acute ziektes. Denk aan ziekte van Parkinson en MS waarbij de spraak erg zwak kan worden. COPD en astma, stembandverlamming en beroerte. Allemaal situaties waar je mee geconfronteerd kan worden en die een behoorlijke nadelig effect kunnen hebben op je sociale leven en levensgeluk. Want omdat dat minder gaat functioneren kun je in een sociaal isolement of depressie terecht komen.

Hoe kom ik bij logopedist Gorinchem terecht?

Logopedisten krijgen vaak patiënten door middel van doorverwijzingen van huisartsen, KNO artsen, fysiotherapeuten, tandartsen, schoolartsen of onderwijzers en werken vaak nauw samen met verschillende artsen. Logopedie is voor iedereen toegankelijk omdat het in je basispakket van je verzekering zit.